envelop / brieftas / trein / schilderijtje / vlieger / clown / vogelbek spelletje

Klik boven op dat geen wat jij wilt knutselen of
wandel door deze pagina dmv de schuifbalken, 
snel terug naar hier, klik dan op de icoon onder de werkjes.


Envelop vouwen:
Wat heb je nodig: 1 groot vouwblaadje, plakkertje of papiertje om een rondje te knippen, schaar, lijm.

Vouw het schuine kruis (zie grondbeginselen). Vouw de vier punten naar binnen. Vouw 1 punt terug en plak de andere 3 punten met het plakkertje vast.

Tip: Kies een leuke kleurplaat uit die je wilt versturen naar opa/oma of vriendjes/vriendinnetjes en doe deze in de envelop en stuur hem op.

 

 

 

 

 

 

 

Brieftas vouwen:
Wat heb je nodig: 1 groot vouwblaadje, plakkertje of papiertje om een rondje te knippen, schaar, lijm, een touwtje van bijvoorbeeld wol.

De brieftas lijkt op de envelop. Vouw het schuine kruis (zie grondbeginselen). Vouw de vier punten naar binnen. Vouw 1 punt terug en plak de andere 3 punten met het plakkertje vast. Vouw de overgebleven punt helemaal tot onderaan de rand. Met de schaar of een perforator maak je gaatjes bovenin de tas en doe er een stukje touw doorheen. Dan heb je een tasje zoals bijvoorbeeld de postbode uit het verhaal. De postbodes.

 

 

 

 

 

 

Trein vouwen:
Wat heb je nodig: 3 kleine vouwblaadjes, 1 wit A4 papier, restjes papier rood, geel en groen, lijm, schaar, potlood.

Vouw alle vouwblaadje in de liggende vouw (zie grondbeginselen) plak de helften op elkaar met wat lijm.

Neem het tekenpapier. Plak hierop onderaan het blaadje (denk aan de wielen) met wat lijm in de breedte op het papier.
Je laatste gevouwen rechthoek, plak je precies boven de eerste rechthoek. Knip van restjes papier, de schoorsteen, de ramen en de wielen. Plak alles op zijn plek.

Je kunt eventueel de tekenvel leuk versieren door er dingen bij te tekenen. Ik heb een zonnetje getekend, maar misschien kan jij de rails er wel bij tekenen, of andere dingen die jij mooi vind.

 

 

 

Schilderijtje vouwen:
Wat heb je nodig: 1 groot vouwblaadje, een leuke foto of plaatje, lijm, schaar.

Vouw het rechte kruis (zie grondbeginselen ) Vouw alle punten naar binnen en vouw deze voor de helft weer terug. De puntjes even vastplakken met wat lijm. Knip jouw foto of plaatje zo uit dat deze net iets groter is dan het vierkant in het midden van het schilderijtje. Plak de foto vast, versier het schilderijtje eventueel met verschillende plakkertjes of maak er een leuke tekening op.

 

 

 

 

 

 

Vlieger:
Wat heb je nodig: 1 vouwblaadje, restjes papier, stiften of potloden, lijm, schaar.

Vouw de vlieger (zie grondbeginselen ). Vouw het schuine kruis, open je blaadje, vouw de onderste punten naar het midden, zodat er een een scherpe punt onderaan je vlieger ontstaat. Draai het blaadje om en je kunt je vlieger versieren met restjes papier.

 

 

 

 

 

 

Clown:
Wat heb je nodig: 2 oranje vouwblaadjes, 1 geel vouwblaadje, 4 paarse vouwblaadjes, stiften of kleurpotloden, lijm, eventueel papier om de clown op te plakken.

Vouw de oranje en paarse blaadjes als vliegers (zie grondbeginselen ), vouw het gele blaadje in 16 vierkantjes. Vouw iedere punt 1 vierkantje naar binnen en plak deze vast met wat lijm.

Draai alle blaadjes met de goede kant (zodat je de gevouwen gedeeltes niet ziet) Plak het hoofd (geel) op een blaadje. Plak hierop de oranje vliegers zoals in het voorbeeld. Klik op het voorbeeld om deze groter te zien. Plak tenslotte de kraag onder het hoofd, zoals op het voorbeeld. Geef de clown ogen een neus, mond en oren en versier de clown zoals jij hem mooi vind.

 

 

 

 

 

Vogelbek spelletje:
Het vouwsel lijkt op een vogelbek, maar het spelletje werd vroeger vaak gespeeld, met de vraag hoe vaak? Kies dan een kleur of cijfer en je kreeg te horen wat je was.

Wat heb je nodig: 1 vouwblaadje

Vouw het rechte kruis, haal het blaadje weer open en vouw het schuine kruis, papier weer openen. Vouw alle punten naar binnen naar het midden, zoals bij een envelop vouwen. Draai het blaadje om. En vouw weer alle punten naar het midden. Draai je blaadje weer om en vouw de "losse" punten van het midden naar boven (hier kunnen straks je vingers en duim in)

Draai je blaadje weer om. Hier kun je nu cijfers of kleuren op de vlakjes zetten, als je hem dan weer open vouwt, kun je daaronder de betekenis zetten. Ben je daarmee klaar vouw je alles terug op zijn plek . Draai het papier om en je kunt je vingers en duimen erin doen en het spelletje kan beginnen.

 

 

 

Terug naar het overzicht van vouwen