bladeren verven en stempelen / winterschilderen / schilderij met bloemen
sneeuwman stempelen / ecoline blazen / verven met wasco en ecoline
kunstwerk met vlakken / verven met zand / Vis verven en stempelen /
bloemen schilderij / sneeuwman verven / schilderen met je handen en/of voeten /
vingerverven /

Klik boven op dat geen wat jij wilt knutselen of
wandel door deze pagina dmv de schuifbalken, 
snel terug naar hier, klik dan op het icoontje onder de werkjes.

 


kleuren mengen.jpg (21170 bytes)Hier vind je voorbeelden voor het verven van verschillende werkjes. Waar mogelijk hebben wij voorbeelden erbij gezet. Wil je ze groter zien, klik dan op de afbeelding.
Heel interessant voor kinderen is het mengen van kleuren, zie hiernaast voor de afbeelding, want met de 3 hoofdkleuren rood, geel en blauw, kun je alle kleuren van de regenboog maken, klik op de afbeelding voor een vergroting.
Let erop dat je altijd de tafel afdekt met oude kranten / of een plastic placemat en zelf een verfschort of oud overhemd aandoet. Maak wanneer je kwasten gebruikt, deze na afloop goed schoon en maak ze droog met bijvoorbeeld keukenrolpapier.
Vraag mama of ze de bakjes waar ze vlees in koop wil afwassen, dan heb je de volgende keer prima bakjes waar jij je verf in kunt doen. Bovendien kun je na het verven gewoon weggooien. Ook eierdozen zijn hiervoor prima geschikt.

Wij wensen je veel verf plezier

 

 

Bladeren verven en stempelen:
Wat heb je nodig: Verf in de kleuren rood en geel, bladeren in verschillende vormen, gekleurd karton, verfschort, schoteltje of bakjes.

Leg de blaadjes in de verf zorg dat je de kant met de nerf (binnenkant) verft, dan zie je de afbeelding veel beter en pak ze voorzichtig op en druk ze op het karton. Door rood en geel door elkaar te gebruiken krijg je vanzelf de prachtigste herfstkleuren. 
Tip: Door verschillende blaadjes gewoon te verven en te laten drogen, kun je er ook een bladerenketting van maken, door deze blaadjes met wol aan elkaar te reigen..

 

 

Winterschilderen:
Wat heb je nodig: Zwart papier, witte verf, kwast, kranten voor de tafel, verfschort, oud schoteltje of bakje.

Doe de verf in een bakje of op een oud schoteltje, neem je kwast en maak een prachtige winter tekening.

 

 

 

Schilderij met bloemen:
Wat heb je nodig: Verschillende kleuren verf, wit karton om op te schilderen, kwast, bakje water, keukenrolpapiertje om kwasten af te vegen, verfschort, bakjes of schoteltjes voor de verf, kranten voor de tafel, aluminiumfolie voor de lijst, knutsellijm, een touwtje om het schilderij op te hangen.

Zet alles klaar wat je nodig hebt, verf een mooie bloemenbak. Laat het drogen. Vraag om aluminiumfolie en een touwtje. Smeer een rand om het schilderij in met lijm en plak hier voorzichtig aluminiumfolie op, draai je schilderij om, plak touw aan de bovenkant om je schilderij op te hangen en smeer de randen in met lijm en vouw de folie voorzichtig op de lijmlaag.

 

 

 

 

Sneeuwman stempelen:
Wat heb je nodig: Een donker vel karton om op te verven, kurken (1 kurk voor 2 kleuren beide kanten te gebruiken), verf in de kleuren; wit, rood, blauw, zwart, oranje en bruin, verfschort, oude kranten, schoteltjes of bakjes.

Leg alle spullen klaar en begin met het witte hoofd en lijf van de sneeuwman, door de kurk in de witte verf te drukken. Stempel daarna zijn hoed en bezem. Laat de witte verf wat opdrogen om vervolgens de zwarte knopen, ogen en de oranje neus te stempelen.
Let erop dat je de bakjes niet te vol doet, want de verf die aan de zijkant van de kurk komt is niet te gebruiken.
Wij hebben hier voor een sneeuwman gekozen als voorbeeld, natuurlijk kun je allerlei dingen bedenken die je wilt stempelen, soms is het makkelijker om met een potlood eerst te tekenen wat je in gedachte hebt

 

 

 

Ecoline blazen:
voorbeeld-elolineblazen.jpg (37738 bytes)
Wat heb je nodig: Wit papier, verschillende kleuren ecoline, een rietje, verfschort, oude kranten.

Laat een druppel ecoline met behulp van het rietje op het papier vallen en blaas de druppel verschillende kanten uit, pas op dat de druppel niet te groot word want dan gaat deze vlekken.

 

 

 

Verven met wasco en ecoline:
vervenmetwascoenecoline.JPG (12680 bytes)Wat heb je nodig: verschillende kleuren wasco, 1 kleur ecoline, papier, verfschort, kwast, oud papier.

Maak een mooie tekening van wasco, zorg ervoor dat je niet alles met wasco opvult, anders is het effect weg. Wanneer je klaar bent, schilder je het hele papier met ecoline. Verrassend is dat hetgeen wat getekend is met wasco niet beschilderd word.
Tip: Zo kun je ook een tover tekening maken, door met witte wasco te tekenen en er dan met gekleurde ecoline erover heen te verven.

 

 

Kunstwerk met vlakken
vlakken-verven.JPG (19539 bytes)Wat heb je nodig: 1 A-4 papier, stroken papier van dezelfde kleur, verschillende kleuren verf, kwast, krant, schort, lijm, schaar.

Klik op de afbeelding om deze groter te zien. Beplak de rand van het papier met de stroken, plak daarna verschillende stroken op het papier waardoor er verschillende vlakken ontstaan (voor de hele kleintjes kun je vlakken tekenen en later de stroken erover (laten) plakken). Verf de verschillende vlakken met verschillende kleuren verf. Laat alles goed drogen, om lekken te voorkomen.
Om het een "echt" schilderij te laten lijken, neem je een stuk karton wat groter is dan je kunstwerk en beplak dit met aluminiumfolie, niet daaraan een wollen touwtje en je kunt je schilderij meteen ophangen.

 

 

Verven met zand:
verven-metzand.JPG (10455 bytes)Wat heb je nodig: Papier om op te verven, zand, "goede" lijm, verschillende kleuren verf, kwast, schort, oude kranten, eventueel een potlood.

Klik op de afbeelding om deze groter te zien. Maak met de lijm een tekening, je kunt dat ook eerst met een potlood doen en dan de randen met lijm insmeren. Strooi het zand over de lijm, laat het even drogen en schud het teveel aan zand van het papier af. Nu kun je je tekening inkleuren met verf.

 

 

 

Vis verven en stempelen:
vis-vervenenstempelen-2.JPG (18364 bytes)Wat heb je nodig: Een stuk papier, verschillende kleuren verf, kwast, kurken of dikke spijkers, schort, oude kranten, eventueel wat restjes of stroken groen papier, een schaar en lijm.

Klik op de afbeelding om deze groter te zien. Verf de omlijning van de vis, verf hierom heen het water en de waterplanten, met de kwast. Neem dan de kurk en stempel hiermee de schubben van de vis. Je kunt om het verfwerkje echt af te maken, nog mooie waterplantjes knippen en deze rondom de vis plakken.

 

 

Bloemen schilderij:
Wat heb je nodig: Papier, vrolijke kleuren verf, kwasten, kranten, schort, verfbakjes.

Leg alles klaar wat je nodig hebt, en bedenk hoe jouw bloemen eruit gaan zien, misschien heb je wel een voorbeeld in de buurt of kijk eens in de tuin hoe de bloemen eruit zien. Vergeet ook niet de steel, de blaadjes en de verschillende vormen van bloemen, waardoor je verftekening nog mooier wordt. Bedenk waarmee je wilt beginnen, zo kun je eerst een achtergrond verven en de volgende dag de bloemen erbij schilderen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon beginnen met verven.

 

 

Sneeuwman verven:
Wat heb je nodig: zwart papier, witte verf, wit potlood, dikke kwast, restjes gekleurd papier, lijm, schaar.

Voor hele kleine kinderen kun je bijvoorbeeld met een wit potlood de 2 ronde vormen van de sneeuwman op het papier tekenen, wat oudere kinderen kunnen best zelf een sneeuwpop tekenen. Neem de dikke kwast en maak met de kwast stippen, vul de hele sneeuwpop. Door het stippen van de kwast krijg je een mooi sneeuw effect. Laat de verf goed drogen, ondertussen kun je alvast een hoed, de neus, de ogen, de knopen en een bezem voor de sneeuwpop knippen. Als je werkje droog is, plak je met een beetje lijm de geknipte ogen, hoed, neus, knopen en bezem op de juiste plaats. En klaar is je sneeuwman.

 

 

 

Schilderen met je voeten en/of handen:
Wat heb je nodig: papier, verf, kwast, je handen of je voeten, water, zeep en een handdoek in de buurt.

Voor het verven is het natuurlijk ook heel erg leuk om afdrukken van je handen/voeten te maken en hier een schilderij van te maken, dit kun je op verschillende manieren doen, zoals bij het voorbeeld je voeten. Deze smeer je met de kwast in met verf en zet je voet dan op het papier, wil je van dezelfde kleur nog een voet op papier is het handig om dit meteen te doen. Je hebt wel bijv. een teiltje water, zeep en een handdoek nodig om eerst je voet te wassen voordat je een andere kleur gebruikt. Bij de voeten is het makkelijk om ook hulp te vragen van een groter iemand. Je kunt hetzelfde natuurlijk ook met je handen doen, zie de achtergrond van deze pagina. Ook kun je één afdruk maken en dit bijvoorbeeld op een rond papiertje afdrukken, deze laten drogen en dan op een groter rondje plakken en de rand leuk versieren, heb je meteen een leuk en persoonlijk cadeautje.

 

 

Vingerverven:
Het verven kun je natuurlijk ook doen zonder een kwast. Met je vingers kun je hele leuke dingen verven, wel raden wij aan om dan ook speciale vingerverf te gebruiken.
Denk maar aan bijv. bloemen maken door stipjes te maken met je vingers. Maar het is natuurlijk ook erg leuk om allerlei figuren te maken met je vingers, vooral als de verf nog nat is krijg je meteen hele leuke nieuwe kleuren en een prachtig kunstwerkje. Zo kun je ook leuk dieren maken bijv. met je duim het lijfje van een kuikentje en met je pink het kopje van een kuiken. Wanneer de verf droog is kun je de pootjes en de snavel en een oogje erbij tekenen met een zwarte viltstift.